Френският парламент одобри днес законопроект за реформи в Конституцията, предложени от президента Никола Саркози.

Това съобщи lenta.ru

На съвместно заседание във Версай на двете камари на парламента за нанасяне на поправки в конституцията гласуваха 539 депутати, а против 357.

По думите на самия Саркози поправките имат за цел да укрепят парламентарната власт във Франция. Те забраняват на президента да бъде на власт повече от 2 поредни мандата и дават право на парламента да налага вето върху някои решения на президента, а също и да ограничава контрола на правителството над работата на парламентарните комисии.

В същото време законопроектът дава на президента правото да се явява ежегодно пред парламента - нещо, което беше забранено във Франция от 1875г.  с цел съблюдаване на разделението на властите. Именно този пункт предизвика най-много критики от страна на противниците на конституционната реформа и даде повод на представителите на Социалистическата партия да сравнят приемането на документа с "коронация" на Саркози.

Освен това законопроектът е насочен срещу членството на Турция в Европейския съюз и предвижда провеждането на специален референдум във Франция по въпроса за приемането на нови членове в ЕС.

Новият закон ще внесе поправки в над половината от 89-те члена на френската конституция. Това е най-значимата законодателна реформа във Франция от 1958 г, когато Шарл де Гол предлага проект за френска конституция.